Coroanele dentare

Coroanele dentare se utilizează pentru învelirea completă a unui dinte deteriorat. În afară de susţinerea dintelui, coroana are şi un rol estetic, de corectare a formei sau aliniere a dintelui. Coroana dentară poate fi ataşată la un implant dentar, conferindu-i forma şi funcționalitatea unui dinte natural. Culoarea coroanelor din ceramică și compozit poate fi aleasă pentru a fi identică cu culoarea dinţilor naturali. Coroanele se pot confecţiona şi din alte materiale: răşini acrilice, aliaje metalice şi din aur. Aliajele metalice (aurul) sunt, în general, mai rezistente la fractură decât porţelanul şi se recomandă pentru dinţii posteriori. Datorită rezistenţei şi aspectului estetic, se folosesc frecvent coroanele din porţelan ce acoperă un suport metalic (metalo-ceramice).

Cazurile în care medicul recomandă utilizarea coroanei:

acoperirea unui dinte după tratarea canalului radicular

acoperirea unui implant – protejarea dintelui de fracturi

ancorarea unei punţi

acoperirea unei obturații, atunci când există pierderi mari de substanţă dentară

acoperirea unui dinte cu discromie sau anomalie de poziţie

reconstituirea unui dinte fracturat

Coroanele dentare, îndeosebi cele ceramice, sunt mult mai costisitoare decât o obturație, sau cum se mai numește în popor- plombă. Din acest motiv mulți pacienți recurg, greșit, la o obturație, în ciuda sfatului medicului stomatolog, care indică instalarea unei coroane dentare. Faptul că coroanele sunt mai ridicate ca preț decât obturațiile se datorează mai multor factori:

există mai multe etape clinice

la confecționarea coroanei participă mai multe persoane: medic stomatolog, tehnician dentar și, uneori, alți medici specialiști

coroana dentară este o lucrare mult mai laborioasă comparativ cu obturația.

Punţile dentare

Puntea dentară este utilizată în cazul edentaţiei (lipsa unuia sau mai multor dinţi). Breşele edentate, formate prin căderea dinţilor, inițiază o tendinţă de rotaţie sau de migrare a dinţilor rămaşi spre spaţiul liber, rezultând o ocluzie anormală. Dezechilibrul cauzat de lipsa dinţilor poate evolua către afecţiuni gingivale şi disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM). Punţile dentare sunt, în mare parte, utilizate pentru suplinirea unuia sau mai multor dinţi lipsă. Acestea acoperă breşa edentată creată de pierderea de dinţi. Punţile se cimentează pe dinţii naturali sau implanturi. Aceşti dinţi de susţinere se numesc bonturi şi servesc la ancorarea punţii. Un dinte artificial, numit stâlp, se ataşează la coroanele care acoperă bonturile. Ca şi coroanele, punţile sunt lucrate din diverse materiale. Medicul stomatolog vă va ajuta să alegeţi materialul, în funcţie de locul edentaţiei, de funcţia dinţilor înlocuiţi, aspectul estetic şi prețurile urmate de suportat. Culoarea punţilor din compozit sau ceramică se alege astfel, încât să se potrivească cu culorea dinţilor naturali.
Etapele aplicării unei punți dentare:

1.un dinte lipsește și trebuie înlocuit:

2.dinții vecini breșei trebuie preparați prin șlefuire – aceștia se numesc dinți stâlpi:

3.este realizată puntea dentară:

4.puntea dentară după finalizare și cimentarea pe dinții stâlpi:

Metalo-ceramică

Coroanele metalo-ceramice redau destul de bine aspectul estetic al dinților, fiind alcătuite din 2 straturi: un strat metalic interior (aliaj crom-cobalt, crom-nichel, aur-platină), care asigură rezistența și un strat exterior din ceramică (porţelan), realizat la culoarea dintelui natural, redând astfel aspectul estetic. Sunt cele mai utilizate tipuri de coroane, fiind recomandate în zona molarilor și premolarilor.

Avantaje: Coroanele metalo-ceramice conferă rezultate estetice excelente.

Dezavantaje: Având substrat metalic, necesită aplicarea unui strat de opac sub porțelan. Aceasta face dificilă obținerea unei translucidități naturale a dinților.
La baza dintelui poate apărea o linie închisă la culoare, pe masură ce gingia se retrage odată cu vârsta.

Ceramică

Coroanele integral ceramice oferă cea mai buna fizionomie. Acestea sunt realizate din ceramică de înaltă calitate și sunt aproape imposibil de deosebit de un dinte natural. Noile tehnici de cimentare adezivă oferă o calitate și rezistență deosebită legăturii dintre coroană și dinte. Neavând suport metalic, coroanele din ceramică conferă o estetică superioară și se previne eventuala reacție alergică a pacientului la metal. Pentru refacerea dinților posteriori care nu sunt distruși în totalitate, se poate apela la utilizarea unei incrustații din ceramică, care se plasează în interiorul unei cavități, refacând conturul dintelui și această procedură se va realiza fără suport metalic.

Avantaje: Coroanele integral ceramice sunt estetice, fiind tipul de coroană cel mai potrivit pentru a obține aspectul natural al dinților.
Dezavantaje: Grosimea de porțelan necesară pentru a obține o estetică deosebită necesită îndepărtarea unei grosimi mai mari de substanță dentară comparativ cu corana metalică. În funcție de nivelul de pregătire al medicului dentist de cosmetică dentară, adaptarea coroanelor poate preveni eventualele inflamații gingivale ce pot apărea. Coroanele integral ceramice necesită un grad înalt de pregătire al medicului și tehnicianului dentar.

Zirconiu

Coroanele ceramice pe suport de Zirconiu sunt confecționate dintr-un material revoluţionar, rezistent, un diamant sintetic, care a fost folosit prima oară în ortopedie pentru proteze de şold. În stomatologie a fost folosit începând cu anii 1990.

Avantajele unei coroane ceramice pe suport de Zirconiu:
– zirconiul are o transluciditate similară cu cea a dinţilor naturali, lumina reflectându-se la fel ca pe un dinte natural, obţinându-se astfel o estetică superioară
– zirconiul este un material biocompatibil (absolut bio-inert) care nu provoacă reacţii alergice, nu corodează și astfel nu apare acel lizereu (dungă) cenușie la marginea gingivală a coroanei
– zirconiul este inert din punct de vedere termic, nu conduce căldura, astfel încât variaţiile termice nu sunt transmise pulpei dentare, putându-se utiliza și pe dinţi vitali (cu nerv)
– zirconiul este un material uşor care permite ca pacientul să se acomodează rapid cu coroana ce devine insesizabilă
– zirconiul are rezistență la presiune mai mare decât a metalului (suportă forţe masticatorii mari) – еste recomandat în cazul punţilor cu mai mulţi dinţi – precizia coroanei ceramice pe suport de Zirconiu este garantată prin realizarea lucrării de către computer (tehnica CAD-CAM)
Singurul dezavantaj al coroanelor pe suport de Zirconiu este preţul ridicat datorită tehnologiei și a faptului ca Zirconiul este un material de calitate, scump.
Coroana dentară pe suport de Zirconiu rezolvă problema estetică, fiind recomandată în special pe dinţii frontali, dar și în zone laterale, plasată lângă un dinte natural este greu de diferențiat de acesta datorită translucidităţii sale.

  • Orar

Luni – Sâmbată 8:00 – 18:00

Duminică La urgență

Telefon (+373 22) 92 37 78