Dezvoltarea parodontozei? Probabil mulți dintre voi au citit sau auzit despre procentul în creștere a populației care suferă de boli parodontale. De regulă, factorii care stimulează dezvoltarea parodontozei sunt complexi, iar boala poate fi rezultatul unor schimbări interne și externe. Iată cei mai importanți dintre ei:
– Frica față de dentist
Frica de o vizită la dentist are un efect pozitiv asupra parodontozei – pacientul se prezintă la medic într-un stadiu avansat al bolii, astfel tratamentul devine complicat. Vizitele regulate la medicul dentist va ajuta la identificarea parodontozei in stadii incipiente, facilitând tratamentul acesteia.
– Igienă orală deficitară
Nu mulți dintre noi știu că dinții au cinci părți care trebuie să fie curățate, ele reprezintând doar 30% din cavitatea bucala și că bacteriile de pe limbă sunt la fel de „efective” în formarea plăcii, ca și cele de pe dinți. Igiena orală corectă și completă este un obicei ce se dezvoltă după vizitele la igienistul dentar, care vă va învăța cum să aveți grijă de cavitatea bucală. Depozitele în formă de tartru sunt principalele surse ale bolii parodontale, infecția poartând denumirea de parodontoză.
– Tulburările hormonale
Bolile parodontale la femei apar adesea pe fundalul tulburărilor în sistemul hormonal. La rândul lor, acest fenomen poate fi cauzat de funcționarea defectuoasă a organismului în timpul sarcinii, menstruației, maturizării sexuale și așa mai departe. Cercetătorii au remarcat că, chiar și la persoanele sănătoase, în timpul acestor perioade are loc sporirea sensibilității gingiilor, care devin vulnerabile la procesele distructive. Situația este complicată de faptul că fiecărui pacient este necesar să i se aleagă tratamentul său, în funcție de caracteristicile și contraindicațiile individuale, motivele apariției parodontozei și așa mai departe.
– Bolile
Boala parodontală apare adesea pe fundalul slăbirii generale a organismului. Apariția bolii poate fi cauzată de cancer, boli ale gingiilor, probleme ale sistemului imunitar, creșterea nivelului de zahăr din sânge și asa mai departe. Având aceste probleme, pacienții pot fi clasificați ca purtând un risc ridicat. Este suficientă o mică infecție în cavitatea orală și parodontoza început dezvoltarea sa pe fundalul slăbirii generale a organismului.
– Abuzul sau utilizarea incorectă a medicamentelor
O altă problemă mare – utilizarea necontrolată și de sine stătătoare a medicamente. Nu trebuie să uităm că cavitatea bucală este prea expusă la influența diferitor medicamente. Cu toate acestea, unele dintre ele pot reduce considerabil salivația, facilitând apariția și înmulțirea microorganismelor și bacteriilor în cavitatea bucală. Pericol prezintă și preparatele anticonvulsivante care pot provoca o creștere anormală a țesuturilor gingivale și distorsionarea semnificativă a dezvoltării acestora. De exemplu, cel mai periculos din acest punct de vedere este medicamentul Dilantin.
– Obiceiurile vicioase
Parodontoza este o boală a cavității orale, iar alcoolul și fumatul afectează în mod direct starea mucoasei. În particular, cel mai periculos factor care complică evoluția bolii este fumatul. Fumul de țigară slăbește recuperarea în mod corespunzător a gingiilor și accelerează procesul de distrugere a acestora.
– Ereditatea
Mulți medici consideră ereditatea ca fiind cauză pentru dezvoltarea parodontozei. Într-adevăr, la pacienții cu parodontoză au existat adesea situații similare în familie. De aceea, dacă cineva are un membru al familiei suferinf de parodontoză, este mai bine să aibă grijă de prevenirea ei suplimentară și consolidarea sistemului imunitar.
– Utilizarea de „metode alternative” în tratamentul gingivitei
Gingivita aproape întotdeauna este un vestitor al bolii parodontale. Problema cea mare sunt alegerile făcute de pacienți atunci când au observat primele semne de gingivitei. În loc de a merge la medic, din motive economice, sau pur și simplu din teamă, pacienții preferă soluții alternative, cum ar fi creme, paste de dinți, vaccinuri, etc. Trebuie remarcat faptul că pastele și cremele sunt făcute pentru a opri efectele bolii, gingivita, sângerarea. Vaccinurile sunt însă pur profilactice, adică pentru prevenirea bolii și nu pot fi utilizate ca tratament, deoarece nu au nici un efect real.
Rolul enumerării acestor factori este conștientizarea lor și sublinierea faptul că cea mai ieftină metodă de tratament al parodontozei este prevenția.