Protezele dentare

reprezintă lucrări protetice mobile pentru suplinirea dinţilor lipsă. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali şi necesită un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice şi mai confortabile decât înainte. Există două tipuri principale de proteze dentare: totale şi parţiale. Medicul stomatolog vă va ajuta să alegeţi tipul care vi se potriveşte, în funcţie de numărul de dinţi care trebuie înlocuiţi şi de costurile implicate.

La ce se utilizează protezele dentare?

Protezele totale sunt formate dintr-un suport acrilic de culoarea gingiilor, care se fixează pe gingii. Baza protezei superioare acoperă palatul (cerul gurii), iar cea a protezei inferioare are formă de potcoavă pentru a nu stânjeni limba. Protezele sunt executate la comandă de un laborator dentar, pe baza amprentei individuale. Medicul dentist va determina care dintre cele 3 tipuri de mai jos vi se potriveşte cel mai bine.

– Cât timp rezistă protezele

După o perioadă de timp, proteza va trebui căptuşită, refăcută sau rebazată, datorită uzurii normale. Rebazarea înseamnă construcţia unei noi baze, cu păstrarea dinţilor existenţi. În mod normal, cu vârsta, intervin schimbări la nivelul cavităţii bucale. Acestea pot duce la slăbirea protezei, probleme de masticaţie şi iritarea gingiilor. Este bine să mergeţi la control cel puţin o dată pe an.

– Proteza totală imediată

O proteză totală imediată se inserează imediat după extracţia dinţilor (după ce medicul dentist a luat măsurile şi a făcut mulajul maxilarului la o vizită anterioară). Avantajul protezei imediate este că nu vă lasă un timp îndelungat fără dantură, însă dezavantajul este că trebuie recăptuşită la câteva luni după inserţie, pe motiv că osul se remodelează pe măsură ce se vindecă, iar proteza îşi pierde stabilitatea.

– în cât timp mă voi obișnui cu proteza

Protezele noi dau o senzaţie de disconfort în primele săptămâni sau chiar luni. Va trebui să vă obişnuiţi să mestecaţi şi să vorbiţi cu proteza. Veţi avea o senzaţie incomodă că proteza stă să cadă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui să o susţină. Frecvent are loc creşterea fluxului salivar, senzaţia că limba nu are loc de proteză şi uşoare iritaţii sau ulceraţii. În caz de iritaţie, mergeţi la medicul dentist

– Proteza totală convenţională

O proteză totală convenţională este montată după extracţia tuturor dinţilor şi vindecarea ţesuturilor. Vindecarea poate dura câteva luni, timp în care nu veţi avea dantură.

Recomandări pentru îngrijirea protezei:

– întotdeauna manevraţi proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apă, dacă o scăpaţi, se poate sparge
– nu lăsaţi proteza să se usuce, când nu o purtaţi, ţineţi-o într-o soluţie specială pentru curăţat proteze sau în apă curată.
– nu folosiţi apă fierbinte, pentru că o poate deforma
– periajul zilnic al protezei va înlătura resturile alimentare şi placa bacteriană şi va împiedica pătarea acesteia. Proteza poate fi curăţată de medic prin detartraj ultrasonic, însă acesta nu elimină necesitatea unui periaj zilnic complet
– periaţi-vă gingiile, limba şi palatul în fiecare dimineaţă cu o periuţă moale, înainte de fixarea protezei. Astfel veţi stimula circulaţia în ţesuturi şi veţi îndepărta placa bacteriană
– dacă proteza se rupe, se sparge, se crapă sau nu mai stă fixă, adresaţi-vă medicului dentist. Nu încercaţi să o reparaţi de sine stătător, pentru că se poate distruge definitiv.

  • Orar

Luni – Sâmbată 8:00 – 18:00

Duminică La urgență

Telefon (+373 22) 92 37 78